2023-05-17

Bölümümüzce Düzenlenen Çevrim İçi Panelde ‘ChatGPT’ ve Yapay Zekâ Konuşuldu



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şener BAĞ, Doç. Dr. Özlem TEKİN ve Doç. Dr. Harun GÖÇERLER ile 2. sınıf öğrencisi Yavuz BARAN’ın sunumlarıyla, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan BOYNUKARA’nın moderatörlüğünde “User or Loser? ChatGPT* her yerde. Peki biz neredeyiz?” başlıklı çevrim içi panel gerçekleştirildi.

Üniversite içinden ve dışından yoğun katılımın sağlandığı etkinlikte öğrencimiz Yavuz BARAN, ChatGPT ve yapay zekâ programlarının temel felsefesi ve çalışma ilkeleri hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirerek, sunumu esnasında örneklere de yer verdi.

Prof. Dr. Şener BAĞ, ChatGPT’nin insanlığın yaşamında neleri değiştirme potansiyeli olduğundan bahsederek, konuya ilişkin felsefî değerlendirmelerden söz etti ve söz konusu programın dijital mecradaki farklı yansımalarından örnekler vererek sunumunu tamamladı.

Doç. Dr. Özlem TEKİN’in sunumu ise daha çok ChatGPT’nin eğitim bilimleri ve akademik anlamda nasıl etkin kullanılabileceği üzerine yapılandırıldı. Sunum esnasında programın yapabildikleri, sağladığı avantajlar ve sınırlıklar üzerinde duruldu. TEKİN, gerçekleştirdiği sunumda katılımcılara bolca uygulamalı örnekler de sunarak ChatGPT’nin kullanımına dair pratik detayları paylaştı.

Panelin son konuşmacısı olan Doç. Dr. Harun GÖÇERLER de ChatGPT ve diğer yapay zekâ uygulamalarının eğitim ve akademi dünyasındaki etik yansımalarına değinerek, bu konuda ülkeler üstü mekanizmaların aldığı prensip kararlarını dile getirdi ve intihal konusunda akademik dergilerin tutumu üzerine günümüzde yaşanan tartışmaları aktardı. GÖÇERLER, konuşmasının sonunda ise eğitim süreçlerinde sınav, ödev, projeler v.b. konularda gerçekleşmesini ön gördüğü durumlara değindi ve konuya dair çözüm önerileri ile görüşlerini maddeler halinde aktardı.

Yaklaşık iki buçuk saat süren Panelin son bölümüyse katılımcılardan gelen soru ve yorumlara ayrıldı. İlgilenenler için etkinliğin tamamı üniversitemizin NKÜTV Youtube kanalında yer alıyor. İzlemek için tıklayınız:  https://youtu.be/6VLdCasSbFs

* ChatGPT; OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotu. Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor.